© Rootsville.eu

The CNY Jazz Orchestra (US)
tiltle: If A White Horse From Jerusalem
music: Jazz
release date: august 10, 2024
info artist: The CNY Jazz Orchestra
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Dit project heeft lang op zich laten wachten. Oorspronkelijk in opdracht van het Syracuse University Humanities Center als aanbod voor hun jaarlijkse symposium, met als thema ‘Conflict: Vrede en Oorlog’, met aanvullende financiering van S.U. Hillel and the Jewish Federation of Central New York, de suite If a White Horse from Jerusalem, met David Liebman en gecomponeerd door Bret Zvacek, ging op 16 april 2011 in wereldpremière ter ere van het 15-jarig jubileumseizoen van ons orkest. Na het concert stelde de heer Liebman voor om het op te nemen – veel lof van een NEA Jazz Master (hij werd dat jaar ingewijd). Die belofte werd niet vergeten. Het kunstsubsidie-instituut bood geen financieringsbron voor dergelijke dingen totdat zich een kans voordeed in de vorm van ARPA-herstelfinanciering voor programmering beheerd door onze kunstraad, CNY Arts. Met die financiering en nieuwe financiering van onze regionale Joodse Federatie, Jewish Community Foundation, The Gladys Krieble Delmas Foundation, Bousquet Holstein PLLC, individuen, en de hulp van Alicia Gross en haar staf in de Tempel, werd deze suite uitgevoerd en opgenomen in Temple Adath Yeshurun ​​in Syracuse in november 2022.

Dank gaat uit naar velen die dit mogelijk hebben gemaakt. Zonder het hoge kunstenaarschap van David Liebman en de compositie en arrangementen van wereldklasse van onze muziekdirecteur Bret Zvacek zou dit stuk nooit zoveel bijval hebben gekregen. Dank ook aan Caris Liebman voor haar ogen, oren en medeleven gedurende het hele project, en het CNY Jazz-team dat dit mogelijk heeft gemaakt – Cathy O'Brien, Cherie Giraud, Tom Honan, en vooral de muzikanten van het CNY Jazz Orchestra, die op hun gebruikelijke niveau presteerden. In het licht van de huidige wereldgebeurtenissen is dit stuk vandaag de dag net zo relevant als de dag waarop het ruim elf jaar geleden tot stand kwam. We hopen dat het op de een of andere manier het begrip vergroot, de eenheid bevordert en de vrede bevordert – de vrede van naties en van de ziel.

If A White Horse From Jerusalem… Ada Aharoni, Israëlische schrijver, dichter, toneelschrijver en docent, werd geboren in Caïro, Egypte. If a white horse from Jerusalem is de titel van een van haar werken uit haar subgenre Peace Poems. If a white horse from Jerusalem, zoals beschreven in de opdracht, is “a multi-movement long-form piece for woodwind solist and jazz Orchestra het integreren van scalair, ritmisch en harmonisch materiaal uit zowel Joodse als Arabische tradities, historisch en modern, om deze te verkennen en op te lossen”. Het werk is geschreven in 4 delen. De gecomponeerde aspecten van het werk putten uit joodse en Arabische elementen en dienden als raamwerk voor de grotendeels geïmproviseerde uitspraken van solist David Liebman. Hoewel het bronmateriaal uiteraard ontleend is aan specifieke culturele bronnen, is het stuk een jazzwerk, voortbouwend op moderne bigbandtradities en de unieke, door Coltrane beïnvloede stem van de solist.

Beweging I, Ahava Raba, is genoemd naar een toonladder die nauw verbonden is met de Klezmer-muziektraditie. Technisch gezien lijkt de toonladder behoorlijk op de 5e modus van de traditionele harmonische mineur toonladder. Het stuk opent met een energieke en dissonante fanfare, onmiddellijk gevolgd door een geïmproviseerde cadens. De klarinet, die de joodse klankidentiteit van het werk vormt, geeft de nieuw gecomponeerde melodie weer, die gebaseerd is op de Ahava Raba-modus en traditionele Klezmer-ritmes. Naarmate het stuk vordert, wordt het melodische materiaal op verschillende manieren ontwikkeld en komt de solist opnieuw aan bod, dit keer in een traditionele jazzcontext. In de geest van de traditionele Horah-cirkeldans neemt het tempo van het stuk toe naarmate de muziek zich ontvouwt.

Muziek geassocieerd met de Islam dient als basis voor Beweging II, Allahu Allahu/Maqam Awj Ara. Toonladders in Arabische muziek staan ​​algemeen bekend als Maqams. De Maqam Awj Ara (waarbij de niet-westerse microtonale verbuigingen zijn verwijderd) dient als grondbas (cantus Firmus) voor de beweging, aanvankelijk in de oorspronkelijke vorm weergegeven en vervolgens opnieuw geformuleerd op verschillende toonniveaus met gewijzigde intervallen. Allahu Allahu wordt oorspronkelijk toegeschreven aan Hazrat Hassan bin Thabit (Razi Allahu Anhu), een metgezel van de profeet Mohammed, en werd gecomponeerd tijdens het leven van de profeet (571-632 v.Chr.). Het is talloze malen op muziek gezet. Een eigentijdse setting van Qari Waheed Zafar dient als melodie voor het deel. Gedempte trombones, die de gezonde identiteit van de islam symboliseren, geven de melodie weer. De solist reageert op herhaalde uitspraken van de melodie en gaat vervolgens kort een geïmproviseerde dialoog aan met een klein contingent uit het ensemble.

Joodse en Arabische elementen worden samengevoegd in Beweging III, Ki Lo Noeh/Maqam Saba. Ki Lo Noeh (ook bekend als Ki Lo Naeh) is een lied dat verband houdt met de Pesach Seder-traditie. Er bestaan ​​ook talloze muzikale bezettingen van Ki Lo Noeh. De versie die in dit deel wordt gebruikt, komt uit het Hebreeuwse Hymnal for Home & School uit 1910 (red. Isaacs & Schechter). De Maqam Saba is de Arabische toonladder die in deze beweging wordt gebruikt. Joodse en Arabische elementen worden afwisselend gepresenteerd, en dan tegelijkertijd. De muziek is geschreven in tegengestelde toonaarden. De daaruit voortvloeiende dissonanten en dichtheden zijn het muzikale resultaat van het feit dat geen van beide partijen zich overgeeft aan de ander. Het deel eindigt met de klarinet die de joodse visie verwoordt, en de tenorsaxofonist die de Arabische mening verwoordt. De hoofdsolist mengt zich in het gesprek om een ​​gemeenschappelijke basis tussen de twee te zoeken.

Zonder pauze opent Movement IV, Present Tense met piano en ensemble dat nieuw, eigentijds materiaal introduceert. Naarmate de muziek vordert, wordt al het thematische hoofdmateriaal uit eerdere delen opnieuw gepresenteerd, zij het in enigszins gewijzigde vorm (melodisch of harmonisch). De hoofdsolist is tijdens de beweging meerdere keren te zien. Het werk bouwt op naar een climax waarin de openingsfanfare is verwerkt, waardoor het hele werk een overkoepelende structuur krijgt. Na een kakofonische climax eindigt de muziek met twee stemmen: de klarinet (de joodse stem) en de gedempte trombone (de stem van de islam).

 

tracks:

1.    Ahava Raba 5:49
    2.    Allahu Allahu/Maqam Awj Ara 5:47
    3.    Ki Lo Noeh/Maqam Saba 6:11
    4.    Present Tense 7:40
5. Somewhere – Bernstein/Sondheim 6:47
(Composed by Leonard Bernstein with lyrics by Stephen Sondheim)
6. Starmaker – Lou Marini, arr. Paul Merrill 5:56
(Composed by Lou Marini and arranged by Paul Merrill) 
7. Hip-Hop Scuffle – John Jeanneret, Jr. 5:28
(Composed by John Jeanneret) 
8. Where or When – Rodgers/Hart, arr. Rick Montalbano 3:00